Tradiční severojordánské jídlo: Cha’acheel se specialní ingrediencí z horského území Umm Qais

Každé dítě, které žije v diaspoře, má jídlo z rodné země, které ho spojuje s domovem – ne domovem, ve kterém vyrůstali, ani domovem, který se naučili znát, ale domovem, ke kterému se jednoho dne chtějí vrátit. Tato jídla je spojují s jejich jazykem, kdy se slova někdy mohou ztratit, a pro mě toto jídlo vždy byla Cha’acheel. Jednoho odpoledne jsme byli pozváni do domu staršího člena rodiny, který přinesl na podlahu teplý hrnec s několika talíři, salátem z rukoly, ředkvičkami, cibulí a nakládačkami. Když jsme se posadili, podívala se na mou matku zděšením, myslela si, že její americky narozené děti by o Cha’acheelu nikdy nemohly přemýšlet, na což mi matka odpověděla s překvapením: “Jí všechno, nemějte strach.”

Avšak ten rodinný člen nevěděl, že moje babička z matčiny strany, která se narodila a vyrůstala v Aleppu v Sýrii, se stane strážcem tohoto jídla. Je to běžně jídlo na severu Jordánska, jehož hlavní ingrediencí je Loof, který se dá sbírat pouze v určité období. Koncem ledna a v únoru začíná sezóna Loofu, který je hlavní surovinou pro Cha’acheel, severojordánské zimní jídlo. Sám o sobě je jedovatý a jí se syrový, ale když se uvaří a dá do vody, stává se úžasnou přísadou pro toto jídlo. Je kyselý, tvrdí se, že má protinádorové vlastnosti a je vhodný pro vegetariány. Toto jídlo také obsahuje knedlíčky.

Aha, a tady to začíná být trochu trapné. Říkám toto jídlo svým oblíbeným a až do minulého týdne si ho nejedla 20 let.

Telefonát příteli Nico Dingemansovi, který dává Jordánsko na gastronomickou mapu, a malé naléhání mého manžela nás zavedlo do Umm Qais. Pokud se chcete pustit do jídla ze severu Jordánska, nemohli jsme si představit lepší způsob, jak ho ochutnat, a tak jsme se vydali na naši cestu, od země ke stolu. A proč Umm Qais? Byl to jedna z nejlepších turistických obcí podle Světové organizace cestovního ruchu OSN (UNWTO), nachází se na trojmezí Palestiny, Sýrie a Jordánska, z něhož je výhled na Bilad Al Sham. Vyhlídka z hor Umm Qais: Výhled na Bilad al-Sham.

Jedovatý, když se sní syrový, výborný, když je uvařen.

Naše první zastávka byla u Ahmada Alomariho, rodáka, turisty a botanika, který nás vzal na hory v Umm Qais, svém rodišti a také na počátek Jordánské stezky, které pomohl mapovat. Tato jedinečná oblast má specifické mikroklima a půdní podmínky z bazaltu a vápence, které umožňují kvetení trvalkových rostlin a jedlých květů v zimě. Světlá zelená listová část Loofu (jedovatá, když se sní syrová, ale léčivá, když se uvaří), je významnou klíčovou složkou severního jídla nazvaného Cha’acheel. Pro Alomariho sběr není jen koníčkem, je to způsob života. Dodal: “Myslím na mé předky, kteří sem přišli před mnoha lety a museli si sami zjistit, zda tyto rostliny jsou jedovaté či ne.”

Ahmad Alomari sbírá Loof, který roste uprostřed skal. Dotýkat se rostlin rukou a cítit zem bylo tak zvláštní, připomínalo to půdu, která patří nám a my patříme jí. Jak nás Alomari provázel naší cestou do kopce, poznamenal: “Loof roste jen mezi skalami.”

Uprostřed dvoutýdenní sezóny jsme rychle nasbírali čerstvý Loof a vydali se zpět do Umm Qais, abychom připravili Cha’acheel s Rufaidou, Umm Muhammad, jednou ze vesničanek, která pořádá místní kuchařské kurzy organizované Baraka Destinations. Nico Dingemans z Farm to Fork v Jordánsku si užívá čerstvého kyslíku a výhledu.

Místní stále chodí na hory, aby sbírali jídlo

Když nám Alomari také ukazoval různé předměty, které se dají v Umm Qais sbírat během této sezóny, objevili jsme také mangold, sleziník, hořčičné listy a druh fenyklu, který se nedá jíst, ale jeho květy připomínají malou květákem se podobající položku, která se dá podle něj přidat do vajec. Alomari s hrdostí dodal: “Místní stále chodí do těchto hor sbírat plodiny, ve skutečnosti je mnoho věcí, které nyní vidíte, mnohem méně než na začátku sezóny,” drží v ruce kleště, zdůrazňuje: “Snažím se hájit správný způsob řezání rostlin, aby mohly pokračovat v regeneraci.”

Ahmad Alomari nám ukazuje, jak správně identifikovat Loof.

Loof: Hlavní ingredience pomalého cestovního ruchu

V Dingemanově nadcházející knize ‘From Farm to Fork in Jordan’ dodává: “Loof (Arum Palaestinum) je jednou z 24 hrdinských ingrediencí, které vyprávějí kulinářský příběh Jordánska v kontextu Bilad Al Sham. Loof je taktéž zapsán v Arše chuti jako jedna z 11 palestinských produktov od Slow Food Foundation for Biodiversity. Archa chuti shromažďuje malovýrobu kvalitních produktů, které patří do kultur, historie a tradic naší planety.”

Pro Dingemanse, expata žijícího v Jordánsku, byla Umm Qais jeho prvním setkáním s tradiční arabskou a islámskou medicínou, dodal: “To je lékárnička matky přírody v horách, kde pastevci, bylináři a sběrači putují po severních oblastech v Jordánském údolí po staletí, a to v srdci úrodného půlměsíce.”

Po vyvolání chuti a pohlcení každého okamžiku čerstvého kyslíku a namočení do bahna vyrazíme k Umm Muhammad domů. Místní, která se svou cestou prošla z Sýrie do Umm Qaisa, kde našla svou druhou rodinu. V současné době poskytuje kuchařské kurzy organizované Baraka Destinations, kteří nám velkoryse poskytli perfektní hostitele pro tento večer. Příprava Cha’acheelu: Když se jameed vaří, začínáme připravovat knedlíčky pro Cha’acheel s hrdinou – Loofem.

Umm Muhammad ve svém chování ztělesňuje tolik toho, co znamená jordánská pohostinnost, že pokud není váš žaludek plný, potřebují vás ještě nakrmit. Pro ni jídlo má moc přinášet lidi dohromady. Když jsme společně pracovali v kuchyni, připravujíc…

FAQ:

1. Co je Cha’acheel?
Cha’acheel je severojordánské jídlo, které je hlavně připravováno z hlavní suroviny Loofu, který je sbírán pouze v určité období.

2. Jaká je sezóna Loofu?
Sezóna Loofu začíná koncem ledna a v únoru.

3. Jaké jsou hlavní ingredience Cha’acheelu?
Hlavní ingrediencí Cha’acheelu je Loof, který je uvařen a používá se jako přísada. Toto jídlo také obsahuje knedlíčky.

4. Jaká je tradice sběru plodin v horách Umm Qais?
Místní lidé stále chodí do hor sbírat plodiny, jako je Loof, mangold, sleziník a hořčičné listy. Tímto způsobem si udržují tradiční způsob života a dbají na správný způsob řezání rostlin, aby mohly pokračovat v regeneraci.

5. Jak je Loof zapsán v Arše chuti?
Loof je zapsán v Arše chuti jako jedna z 11 palestinských produktů od Slow Food Foundation for Biodiversity, která shromažďuje malovýrobu kvalitních produktů patřících do kultur, historie a tradic naší planety.

6. Kde se nachází Umm Qais?
Umm Qais je turistická obec na severu Jordánska, nacházející se na trojmezí Palestiny, Sýrie a Jordánska, s výhledem na Bilad Al Sham.

7. Jaké jsou další informace o jídle Cha’acheel?
Jídlo Cha’acheel je během cesty do severního Jordánska možné ochutnat v Umm Qais. Pro další informace a zážitky s jídlem a gastronomií v Jordánsku se doporučuje kniha “From Farm to Fork in Jordan” od autora Nico Dingemanse.

Definitions:

– Diaspora: Skupina lidí, kteří žijí mimo svou původní vlast nebo etnickou skupinu.
– Cha’acheel: Severojordánské jídlo, které se připravuje z hlavní suroviny Loof.
– Loof: Rostlina s jedovatým syrovým listím, která se používá jako ingredience v jídle Cha’acheel. Po uvaření ztrácí jedovatost.
– Arše chuti: Projekt Slow Food Foundation for Biodiversity, který shromažďuje malovýrobu kvalitních produktů patřících do kultur, historie a tradic naší planety.

Suggested related links:

barakagroup.com (Baraka Group – organizace, která pořádá kuchařské kurzy v Jordánsku)
unwto.org (Světová organizace cestovního ruchu OSN – informace o nejlepších turistických obcích)
slowfoodfoundation.org (Slow Food Foundation for Biodiversity – informace o archu chuti)