Rozmanitá budoucnost masa: Potenciál a výzvy nového směru

Maso bez zabíjení je téměř sci-fi vize, která slibuje, že jednou budeme mít dostatek a levné maso bez negativního dopadu na životní prostředí. V srdci této vize se nachází technologicky pokročilá továrna s ocelovými nádržemi vysokými jako bytové budovy a dopravníky, které vytvářejí plně tvarované kusy masa, miliony liber denně – dostatek, který nás překvapivě mohl nakrmit celou populaci.

Cultivated meat neboli pěstované maso zvířat je centrálním slibem tohoto nového směru. Nejedná se o novou alternativu na rostlinné bázi. Je to alespoň teoreticky pár buněk zvířat, které jsou vyživovány správnými živinami a hormony, následně zpracovány sofistikovanými technikami a voilà: šťavnaté hamburgery, opékaný tuňák a marinované jehněčí kotlety bez přidané dávky existenciálních obav.

Ačkoli se těchto nových technologií v letech 2016 až 2022 chopily investice v hodnotě téměř 3 miliard dolarů, zdá se, že širší revoluce cultivated meatu není reálným výhledem, a to ani v rámci už několik let zbývajících na odvrácení klimatické katastrofy.

Rozhovory se skoro 60 investory a lidmi z tohoto průmyslu, včetně těch, kteří byli zaměstnáni nebo byli součástí vedení těchto společností, odhalují seznam promarněných zdrojů, porušených slibů a neprokázané vědy. Zakladatelé, omezováni vlastními nerealistickými prohlášeními, přistoupili na kompromisy, například využívající ingrediencí odvozených od zabitých zvířat. Investoři, pohlížející na momentální vzrušení, neustále posílali ček za čekem, přestože narazili na značné technologické překážky. Náklady se odmítaly pohybovat ve sféře možného, zatímco termíny zahájení se blížily a pak uplynuly. Nikdo však nedokázal dosáhnout relevantního měřítka. A přesto společnosti spěchaly s výstavbou drahých provozů a tlačily vědce k překračování možností, vytvářejíce iluzi náročné soutěže o trh.

Ve snaze získat přístup k obsahu článku se omlouváme za technické potíže. Prosím povolte JavaScript ve svém prohlížeči.

Děkujeme za trpělivost při zpětném ověřování přístupu. Pokud jste v režimu čtenáře, prosím, vystupte a přihlaste se do svého účtu The Times nebo se přihlaste .

Děkujeme za trpělivost při zpětném ověřování přístupu.

Již jste předplatitelem? Přihlásit se.

Chcete všechny články z The Times? Předplatit si.

Často kladené otázky (FAQ) na základě hlavních témat a informací uvedených v článku:

1. Co je maso bez zabíjení?
Maso bez zabíjení je technologický koncept, který slibuje výrobu dostatečného a levného masa bez negativního dopadu na životní prostředí. Jedná se o maso, které je produkováno bez tradičního chovu a zabíjení zvířat.

2. Jaký je základní princip maso bez zabíjení?
Základem tohoto konceptu je vytváření masa z pěstovaných buněk zvířat. Tyto buňky jsou vyživovány živinami a hormony a následně zpracovány pomocí sofistikovaných technik.

3. Jak se pěstuje maso zvířat?
Maso zvířat se pěstuje pomocí technologií, které vyžadují speciální laboratoře se stavebními prvky podobnými velkým továrním komplexům. Zde se nacházejí ocelové nádrže a dopravníky, které produkují plně tvarované kusy masa.

4. Jaký je rozdíl mezi masem bez zabíjení a rostlinnými alternativami?
Maso bez zabíjení není rostlinnou alternativou, jedná se o skutečné maso zvířat, vytvořené pomocí pěstování buněk. Na rozdíl od rostlinných alternativ nabízí maso bez zabíjení autentickou chuť a texturu masových výrobků.

5. Jakou roli hraje technologie v pěstování masa?
Technologie hrají klíčovou roli v pěstování masa, umožňují vytváření speciálních podmínek pro růst buněk zvířat a jejich transformaci do konečných masových výrobků.

6. Jaké jsou výhody maso bez zabíjení?
Mezi výhody maso bez zabíjení patří snížení negativního dopadu na životní prostředí spojeného s tradičním chovem zvířat, zlepšení animal welfare a potenciál pro výrobu dostatečného množství masa pro celou populaci.

7. Jaká je současná situace s pěstováním masa?
Navzdory investicím v hodnotě miliard dolarů a očekáváním, se zdá, že širší revoluce pěstovaného masa není reálná ani v nejbližších letech.

8. Jaké jsou největší výzvy spojené s pěstováním masa?
Jednou z největších výzev jsou technologické překážky a náklady spojené s vývojem a výrobou pěstovaného masa. Existují také etické a regulační otázky týkající se označování a bezpečnosti těchto výrobků.

9. Jaké jsou výhody a nevýhody pěstovaného masa?
Výhodou pěstovaného masa je snížení zátěže na životní prostředí, lepší kontrola kvality a množství produkce masa a snížení etických problémů spojených s tradičním chovem zvířat. Nevýhodou jsou však vysoké náklady spojené s vývojem technologií a výrobou.

10. Jaké jsou další související zdroje informací o pěstovaném mase?
Zde je odkaz na hlavní webovou stránku s dalšími informacemi o pěstovaném mase: Odkaz