Nazdárek, po dobu Ramadánu se věnujte prohlubování se ve svých vnitřních pocitech a pomoci druhým

Během islámského svatého měsíce Ramadánu je již čas na zamyšlení, s větším důrazem na čtení Koránu a pomáhání ostatním. Ale čtyři týdny půstu od svítání do soumraku mohou pro muslimy po celém světě působit ještě rezonantněji a relevantněji vzhledem k ongoingovému válečnému konfliktu v Gaze a rozvinuté humanitární krizi.

Používání citátů z článku o hladovících podmínkách a úmrtích pomocného konvoje “dokazuje nerovnost v přístupu k dobrým, vysoké kvality a lahodným jídlům,” jak v zahraničí, tak ve své místní komunitě, vysvětluje šéfkuchařka a instruktorka kulinářství Amanda Saabová.

I přes pocit přebytku jídla ve srovnání s ostatními na sociálních sítích je podle ní “skutečně důležité sdílet mé kulturní pokrmy”, stejně jako příběhy lidí, kteří tyto recepty připravují. Oceňuje, jak má štěstí, že může krmit svoji rodinu a udělat svůj malý díl. “Jsme tu pro nějaký důvod a stále se k tomu vracím,” říká.

Zvláště během Ramadánu si Amanda užívá nostalgických a rodinných receptů, které jsou pro ni jako “teplou objímku”. Vybrali jsme pro vás některé recepty z našich archivů, které jsou dobrým příkladem jídel, k nimž se v tomto období obrací.

Odlehčený balíček Fattoush, který vám nabídne pestrou směs sezónních zelenin a chlebových střípků a který je snadno a rychle připravitelný. Předem si můžete připravit i chipsy z pita chleba. Recept najdete níže:

Fattoush Platter

Potřebné suroviny:
– 2 pita chleby
– 2 lžíce olivového oleje
– Sůl a pepř dle chuti
– 1 hlávka salátového hlávového salátu
– 1 hrst mátových lístků
– 1 hrst petrželových lístků
– 1 hrst čerstvých pažitkových lístků
– 2 rajčata nakrájená na kostičky
– 1 okurka nakrájená na kostičky
– 1 půlka červené papriky nakrájená na malé kousky
– Šťáva z 1 citrónu
– 2 lžíce granátového džusu
– 1 středně velká červená cibule nakrájená na tenké plátky

Postup:
1. Předehřejte troubu na 180 °C. Pita chleby nakrájejte na malé kousky a důkladně je promíchejte s olivovým olejem, solí a pepřem. Vložte na plech a pečte asi 10-12 minut, dokud nejsou křupavé a zlatohnědé. Nechte vychladnout.
2. Mezitím v míse smíchejte salát, mátu, petržel a pažitku. Přidejte nakrájená rajčata, okurku, papriku a cibuli.
3. V malé míse smíchejte šťávu z citrónu a granátového džusu. Přelijte přes salátovou směs a lehce promíchejte.
4. Před podáváním přidejte pita chipsy na vrch a mírně promíchejte.

Můžete si takto připravit zdravý a osvěžující oběd nebo večeři během Ramadánu. Pamatujte, že jídlo může být skvělým způsobem, jak sdílet svou kulturu a podporovat ty, kteří potřebují pomoc.

FAQ:

1. Co je Ramadán?
Ramadán je islámský svatý měsíc půstu, během kterého muslimové dodržují půst od svítání do soumraku.

2. Jak dlouho trvá Ramadán?
Ramadán trvá čtyři týdny.

3. Jaký je význam Ramadánu?
Ramadán je čas zamyšlení, čtení Koránu a pomáhání ostatním.

4. Jaký je současný kontext Ramadánu?
Vzhledem k ongoingovému válečnému konfliktu v Gaze a rozvinuté humanitární krizi má Ramadán pro muslimy po celém světě ještě silnější význam.

5. Co je to Fattoush?
Fattoush je jídlo, které nabízí pestrou směs sezónních zelenin a chlebových střípků. Je to lehká a rychle připravitelná pokrm.

6. Jak připravit Fattoush?
Připravení Fattoush je jednoduché. Musíte nakrájet pita chleby na malé kousky, promíchat je s olivovým olejem, solí a pepřem a péct je v troubě, dokud nejsou křupavé a zlatohnědé. Potom smíchejte salát, bylinky a nakrájenou zeleninu v míse, přidejte šťávu z citrónu a granátového džusu a promíchejte. Před podáváním přidejte pita chipsy na vrch.

7. Jak může jídlo pomoci podpořit kulturu a ty, kteří potřebují pomoc?
Podílení se na jídle a sdílení receptů může pomoci sdílet kulturu a také přispět k podpoře těch, kteří potřebují pomoc.

Suggested Related Links:
islamonline.net (The official website for learning about Islam and its teachings)
islamicity.org (A comprehensive source of information about Islam)
islamweb.net (A website offering various resources on Islam)