Nový steakhouse a sandwich bar vzniknou v australském hlavním městě

Kuchař Matt Moran se přidává k řadě zkušených restauratérů, kteří si v Canberra chtějí založit nový podnik. V polovině dubna otevře restauraci a vedle ní bude malá sandwiche bar.

title

Restaurace Compa, která pojme 116 hostů, a &Sando, malý bar s kapacitou 18 míst k sezení, budou vedle sebe na místě bývalého podniku L’Americano, který v březnu zavírá.

Moran tvrdí, že v restauraci Compa se neomezí pouze na steak, ale bude nabízet i další jídla, jako je bistecca alla fiorentina. Přílohy budou italské a na menu se objeví i produkty z rodinné farmy Moranových. “V restauraci je i pizza pec, možná ji využijeme,” říká.

Canberra je podle Morana “velmi živé a slibné” město.

Připojuje se k dalším restauratérům, kteří vidí potenciál na místním trhu. Důvodem, proč si australské hlavní město najednou získává tyto zkušené podnikatele, je podle Morana právě jeho živost a potenciál.

I australský šéfkuchař Shaun Quade, který před čtyřmi lety opustil Melbourne a přestěhoval se do Kalifornie, cítil potřebu vrátit se do Canberra. V březnu otevře zahradní bar Rosa’s a v dubnu restauraci Ballyhoo. Předpovídá obrovský růst v místním gastroskéru díky kvalitnímu sortimentu potravin a vinařům, stejně jako edukovaným a zvídavým zákazníkům. Canberra je především díky stabilnímu trhu práce v oblasti vládních institucí a ekonomice oblíbeným místem pro provozování restaurací.

Veterán z Sydney, restauratér Manny Spinola, byl jedním z prvních, kteří se do Canberry rozjeli. V roce 2022 otevřel kavárnu Walter Cafe a restauraci The Marion na břehu jezera Burley Griffin. Spekuluje se také o vstupu dalších velkých skupin z oblasti pohostinství ze Sydney.

Moran, který ztratil počet otevřených podniků, ale odhaduje ho kolem 13 nebo 14, se při výběru partnerů pro Compu a &Sando spojil se sydneyskou skupinou Fresh Collective (MOD.Dining od Claytona Wellse je součástí její řady). Přitáhli je potenciál a nebývalé možnosti canberrské gastrosféry, a proto se s otevřením odpovídajících podniků neponáhleli.

“Podívali jsme se kolem sebe a zamysleli se nad tím, co je potřeba a jaký koncept bychom mohli přinést,” říká Moran. Steak a sendviče jsou obvykle vždy dobrou sázkou.

Ze zákulisí restauračního světa, recenze a novinky přímo do vaší e-mailové schránky.

Často kladené otázky o nových restauracích v Canbeře

1. Kde budou nové restaurace umístěny?
– Restaurace Compa a bar &Sando budou vedle sebe na místě bývalého podniku L’Americano v Canberra.

2. Co bude na nabídce v restauraci Compa?
– Restaurace Compa nebude nabízet pouze steak, ale také další jídla, jako je bistecca alla fiorentina. Na menu se objeví italské přílohy a produkty z rodinné farmy Moranových. Restaurace také disponuje pizza pec, kterou by mohla využít.

3. Proč se restauratéři rozhodli otevřít podniky právě v Canberra?
– Canberra je podle řady restauratérů “velmi živé a slibné” město s potenciálem na místním trhu. Stabilní trh práce v oblasti vládních institucí a ekonomiky činí Canberra oblíbeným místem pro provozování restaurací.

4. Kdo jsou další restauratéři, kteří vidí potenciál v místním trhu?
– Mezi další restauratéry patří australský šéfkuchař Shaun Quade, který se rozhodl vrátit se do Canberra a otevřít zahradní bar Rosa’s a restauraci Ballyhoo. Také veterán z Sydney, restauratér Manny Spinola, otevřel v Canberra kavárnu Walter Cafe a restauraci The Marion. Spekuluje se také o vstupu dalších velkých skupin z oblasti pohostinství ze Sydney.

5. S kým se Matt Moran spojil při výběru partnerů pro Compu a &Sando?
– Moran se spojil se sydneyskou skupinou Fresh Collective, která je zařazena mezi partnery pro Compu a &Sando. Mezi restauracemi této skupiny patří například MOD.Dining od Claytona Wellse.

Definice klíčových pojmů:
Restauratér: Osoba provozující restauraci nebo podnikající v oblasti pohostinství.
Podnik: Místo, kde je provozována restaurace nebo se koná podnikání v oblasti pohostinství.
Kapacita: Počet míst k sezení v restauraci nebo baru.
Pizza pec: Klasická italská pec používaná na pečení pizzy.
Gastrosféra: Označení pro gastronomickou scénu nebo prostředí související s pojídáním jídla a nápojů.

Související odkazy:
freshcollective.com.au
moddining.com.au