Unikátní dumplings plné pikantního choriza ohromí vaše chuťové pohárky

Tyto plné, pikantní a šťavnaté chorizo dumplings z kuchařky “Double Awesome Chinese Food” jsou podávány s fazolovým pyré a olejem s koriandrem.

Přidání pikantního choriza do čínských dumplings může být neobvyklé, ale podle Boston Magazine jsou tyto slané pochoutky od Mei Mei Dumplings “možná nejlepší dvoubodovou pochoutkou ve městě”.

“Lidé milují dumplings,” řekla šéfkuchařka Irene Li, která spolu se svými staršími sourozenci Andrewem a Margaret založila Mei Mei jako food truck v roce 2012. Mei Mei, což znamená “malá sestra” v mandarínštině, je narážkou na jedno z oblíbených jídel sourozenců z dětství.

“Mnoho mých nejoblíbenějších dětských vzpomínek je spojeno s výrobou a konzumací dumplings v kuchyni plné hluku, smíchu a lásky,” řekla Li. “Také miluji, že dumplings jsou oblíbené po celém světě. Rádi říkáme, že dumplings točí světem, protože mnoho kultur má nějaké plněné jídlo: knishes, empanadas, tortellini, manti a tak dále.”

Kulinařské kořeny Li sahají až do restaurace China Garden, kterou její prarodiče provozovali v White Plains v New Yorku od 50. let do 70. let. V té době byla tato restaurace proslulá jako exotická dobroty a svou elegantní Gourmet Room, která nabízela pokrmy, které se podávaly v aristokratických čínských domácnostech.

China Garden zavřel dříve než se Li narodila, ale zdá se, že ona i její sourozenci zdědili stejný talent na vaření jako jejich prarodiče.

Krátce po zahájení Mei Mei byl v roce 2012 označen časopisem Boston Magazine jako nejlepší jídlo na kolečkách v Bostonu. Úspěch pokračoval, a v roce 2013, kdy otevřeli kamennou restauraci, která byla v roce 2014 vyhlášena Restaurací roku magazínem Eater Boston. V roce 2019 sourozenci vydali knihu s recepty Double Awesome Chinese Food: Neodolatelné a úplně dosažitelné recepty z naší čínsko-americké kuchyně. Druhá kuchařka Li, Perfectly Good Food: Úplně dosažitelný přístup k vaření bez odpadu, byla vydána v červnu 2023.

Podle Li jsou “Naše dumplings v Mei Mei vyjádřením našeho čínského dědictví a naší lásky k místnímu a sezónnímu jídlu zde na severovýchodě. Používáme některé tradiční čínské ingredience, ale naprostá většina našich dumplings je jedinečných, jako například naše bramborové knedlíčky s škrobem a pažitkou, které ráda nazývám naším ‘láskyplným dopisem’ pierogi. Nejsou to typicky čínské dumplings, ale jsou autentické pro nás a pro multikulturní domácnost, ve které jsme vyrůstali.”

Proč chorizo? Li vysvětlila, že na tuhle myšlenku přišla poprvé během svých studií, kdy pracovala v řeznictví. “Vždycky zbylo nějaké syrové chorizo,” řekla. “Milovala jsem si ho odnést domů a najít nové a vzrušující způsoby, jak ho využít, a dumplings se nakonec staly mým oblíbeným způsobem!” Nakupuje nejkvalitnější chorizo, které může najít, používá maso od prasat plemene heritage, která se pasou na pastvinách ve Finger Lakes regionu v New Yorku.

Během pandemie Li a její noví obchodní partneři přepracovali podnik jako Mei Mei Dumpling Factory, Café & Classroom, kde nabízejí stejné nekonvenční dumplings a také vyučují lidi, jak si je vyrobit.

Chorizo dumplings se podávají na nátěru z humusu nebo krémového fazolového pyré, které podle Li slouží jako “krémový protikus pikantních koření choriza”. Poté se přelijí koriandrovým olejem a podávají se teplé.

FAQ

1. Co jsou to “chorizo dumplings”?
Chorizo dumplings jsou plné, pikantní a šťavnaté knedlíčky vyrobené z pikantního choriza a podávané s fazolovým pyré a olejem s koriandrem.

2. Jaký je původ Mei Mei Dumplings?
Mei Mei Dumplings byla založena v roce 2012 sourozenci Irene, Andrewem a Margaret Li, kteří začali jako food truck. Mei Mei znamená “malá sestra” v mandarínštině a je odkazem na jedno z oblíbených jídel sourozenců z dětství.

3. Jaká je kulinařská historie rodiny Li?
Rodina Li má kořeny v restauraci China Garden, kterou provozovali prarodiče sourozenců v New Yorku. Restaurace byla známá svou exotickou kuchyní a elegantní Gourmet Room nabízející aristokratická čínská jídla.

4. Jaký je úspěch Mei Mei Dumplings?
Mei Mei Dumplings se stala nejlepším jídlem na kolečkách v Bostonu a jejich restaurace byla vyhlášena Restaurací roku v roce 2014. Sourozenci také vydali dvě kuchařky, Double Awesome Chinese Food a Perfectly Good Food.

5. Jaké ingredience používá Mei Mei Dumplings?
Mei Mei Dumplings používá tradiční čínské ingredience, ale většina jejich dumplings je jedinečná. Například bramborové knedlíčky s škrobem a pažitkou jsou autentickou kombinací čínských a polských vlivů.

6. Proč se do dumplings přidává chorizo?
Chorizo bylo přidáno do dumplings jako nový a vzrušující způsob využití tohoto pikantního masa. Navíc používají nejkvalitnější chorizo od prasat plemene heritage z New Yorku.

7. Jak proběhla přestavba Mei Mei Dumplings během pandemie?
V době pandemie se Mei Mei Dumplings přepracovali jako Mei Mei Dumpling Factory, Café & Classroom. Kromě nabídky dumplings zde také poskytují výuku, jak dumplings vyrobit.

Odkazy:

Mei Mei Dumplings
Boston Magazine
Eater Boston